Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2020 22:41 - Къде са гробовете на българските владетели?
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 2390 Коментари: 14 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
?
?
?


Къде са гробовете на българските царе?
  Григор Николов*
  • 21 септември 2013
image















/.../









Поради липса на българска азбука, за първите ни царе съдим най-вече по писанията на византийски хронисти. И когато от няколко години витае патриотичната идея да направим техен пантеон, безспорно добра и заслужаваща внимание, то се изправяме пред въпроса какви кости ще положим там?

Уж се знае къде са гробовете на Кубрат и Аспарух. Дали? А не е ли това само хипотеза?

На 29 май 1912 година десетгодишното пастирче Фьодор Деркач се втурнало към дома си, като размахвало златна чаша.То я открило с приятеля си Иван Маджар, докато измъквали пропаднало в яма до реката теле. Изведнъж изпод краката му се подали няколко няколко чаши и поднос. Това става в с. Малая Перешчепина на брега на река Ворскла, на 13 километра от Полтава. Щом разбрали, хората от селцето хукнали да събират злато. Селският учител обаче единствен запазил по-здрав разум и бързо тръгнал към града, за да съобщи за находката. Полицията събрала предметите и те били откарани в Ермитажа в Санкт Петербург.

Съкровището наброявало около 900 пръстени, колани, огърлици, монети, кани, чаши, предмети за бита, два меча и златни слитъци. Изследванията показали, че те са от Византия, Гърция, Иран, Индия, Китай, но в някои от тях имало мотиви на викингите, та дори и сцени от „Камасутра“. Загадката обаче е, че на мястото край река Ворскла са намерени следи от огън, но не и кости. Едва през 1963 година, след повече от половин век, при поредното археологическо проучване, на мястото на откритието Иван Маджар си спомнил, че имало парчета от череп, капаче от коляно и костни пластини, но те, с оглед на изминалото време, не са открити.

През 1913 година граф Л. Бобински докладва за съкровището в Лондон  на конгрес на историците, но не изяснява неговия произход. Всъщност различните изследователи близо 40 години не се опитват да докажат на кого е принадлежало. През 50-те години на миналия век професор Зайбт от Виена разчите монограмите на пръстените и твърди, че на единия е изписано името на хан Кубрат. Това за него е сигурно доказателство, че находката и гроба са на основателя на Стара велика България (Оногурия).

През 1984 година пък немският специалист по ранното средновековие Йоахим Вернер лансира тезата, че съкровището не може да е на друг, освен на Кубрат, защото той бил в приятелски връзки с Византия и обяснява това с факта, че детските години на хана преминават в двора на византийския император Ираклий, а по-късно дори се оженил за дъщеря му. Дългият близо метър меч пък бил подарък от императора и за това сведетелствал гръцкия надпис на дръжката. Вернер разчита надписите на трите златни пръстена с гръцки монограми. Символите на два от тях са „на Кубрат“ и „на патриция Кубрат“.

По-спорно и до днес е разчитането на третия монограм, за който Вернер твърди, че е или „на патриция бат Органа", или отново „на патриция Кубрат“. Последните византийски монети (солиди), открити наред с другите ценности от пастирчето Деркач са сечени от император Констант II, наследил Ираклий начело на империята и управлявал от 641 до 668 г. По монетите немският професор определя, че съкровището е заровено в средата на VII в., което, разбира се, потвърждава тезата му.

Други учени обаче, още от откриването му до 70-те години на миналия век,  го приписват на славяни, авари, хазари, и дори на народи от по-късен исторически период. Пръв академик Рибаков го определя като славянско. Тезата му обаче е опровергана и надделява мнението, че то е принадлежало на степни народи. Унгарците Чалан и Д. Ласло в средата на миналия век се опитват да докажат, че е аварско. Други учени пък твърдят, че то е на тюркски вожд. В последните години отново се налага тезата, че съкровщето от Малая Перешчепина е принадлежало на знатен варварски вожд, а не на Кубрат. До днес категорично не е доказано, че край Малая Перешчепина е открит  гробът на хан Кубрат. И се оформя една загадка, разрешаването на която може би е предстоящо.

Хан Аспарух умира в битка срещу хазарите през декември 701 г. на около 58 години и надделява мнението, че е  погребан в Украйна, макар често и това да се оспорва. Други приемат за година на смъртта му 703, а трети 700 година, като се позовават на Анонимната българска хроника. Моско Москов пък след като анализира Именника на българските ханове смята, че основателят на българската държава е починал през 695 година.

През 1930 година Владимир Гринченко прави разкопки на терен, на който ще се строи металургично предприятие край село Вознесенка до Запорожие на брега на Днепър. Той открива кости на  30 души, златни и сребърни предмети, стремена и стрели, токи от колани и други находки, днес наричани артефакти, в цилиндрична дупка с дълбочина 90 и диаметър 70 сантиметра. След като анализира откритието си, археологът твърди, че са на военен командир и неговите приближени от VII-VIII век. Сред находките е и сребърен орел с копчета по опашката и монограм на гърдите. И тук, както и при предполагаемия гроб на Кубрат, има следи от огън, а е известно, че прабългарите са изгаряли своите мъртъвци.

По-късно учени, сред които и български, разчитат надписа като „Еспор“ или „Испор“ – имената, с които хан Аспарух е наричан в старите византийски хроники. Доказано е, че птицата е беркут или скален орел, която пък е тотем на прабългарите. В накрайниците на коланите, ритуалните чаши и  палашите е открит хералдически трилистник, символ на рода Дуло, който обаче не е приет като категорично доказателство. Други учени прочитат надписа на монограма като „Петрос“ и с това задълбочват загадката. Дори и проф. Рашо Рашев, който проучва Плиска през лятото на 2005 година, изразява мнение, че хан Аспарух и синът му Тервел са погребани именно край столицата си. Досега там гробове не са открити. Руснаците и укаинците пък приемат, че край Вознесенка е гробът на руския княз Светослав, загинал в битка с печенегите.

Версии шестват и за могилата на Омуртаг, но гроб няма. Според някои той е погребан в голямата Свещарска могила. Разкопките на унгареца Геза Фехер през 30-те години на миналия век  не откриват прабългарски следи. Други и до днес сочат „Демир баба теке“, предположение, изказано още от Карел Шкорпил. Тази теза почива на надписа на Омуртаговата колона, че съградил дворец на равно разстояние от Плиска и Дунава. От „Демир баба теке“ до реката са 50 км, а до Плиска – 52. Наистина има дървен саркофаг със зидан гроб под него, но празен. До саркофага са поставени железни обувки, тежки 3-4 кг, както и джобно ножче.

Проучванията сочат, че „Демир баба теке“ е строено в средата на XVI в., но има податки, че е изградено на мястото на по-древен култов храм. В двора е част от стара колона и основа на друга в земята, каменен корниз и шест стъпала в скалата, които са водили към стара постройка.

Крум Страшни умира пред стените на Константинопол, по-сетне Цариград. Не в битка, а както пишат византийските хронисти – от сърдечен удар, поразен от вероломството на византийците.
/.../

Гневът на Крум обаче се оказал разрушителен за самия него и той починал от сърдечен удар пред крепостните стени. И оттук започва мистерията. Едва ли българската войска е погребала своя военачалник пред Константинопол. Крум вероятно е бил пренесен в столицата си Плиска. Къде е гробът му. Никой не дава отговор – още разкопките на братя Шкорпил, ни Иречек по-късно, нито съвременната ни археология. А такъв гроб не може да няма. Дали пък не е открит някъде назад в годините и безвъзвратно загубен.  По подобен начин стоят нещата и с Тервел, Телериг, Кардам и Омуртаг и приемника му, най-малкият му син Маламир, които поне според сведенията на хронистите умират в постеля в царското си ложе. Те със сигурност са погребани в столицата си. При разкопките на църквата в Плиска отговор няма.

Още по-голяма е мистерията със смъртта на
Борис I...
/.../

Със Симеон I и Петър I се свързват гробове в Златната и Дворцовата черква в Преслав, но отново находки няма. За Петър I има и сведения, че е починал в Рим.

Със сигурност гроб на български цар открива Моско Москов в далечната 1906 г. Той копае в търновската църква „Св.св. 40 мъченици“ и намира останки на средновековен аристократ. Заради царските атрибути предполага, че това е гробът на Иван Асен Втори. В църквата са намерени и два женски гроба – вероятно на съпругите на Иван Асен унгарката Ана-Неда и епирката Ирина Комнина. Надгробната плоча на една от цариците после изчезва и днес се поставя под съмнение дали въобще е съществувала. Москов разкопава и във великотърновската църква „Свети Димитър“, в която Асен и Петър обявяват въстанието си през 1185 г. В притвора открива два гроба и кости, но със съжаление разбира, че те са разкопавани и преди него и скъпоценностите ограбени. Нарича ги „Асен“ и „Петър“. Те са на възстановителите на Втората българска държава. Всичките находки оставя в днешната сграда на Първа гимназия във В. Търново. Там през 1913 г., когато ходът на Междусъюзническата война е успешен за България, са настанени пленените сенегалци и те разпиляват нещо, което днес би могло да бъде национална светиня.

Две места спорят и за гроба на Михаил Шишман, царувал от 1322 до 1330, когато загива в битката за Кюстендил. През 1916 г. проф. Йордан Иванов, член на мисията, която събира българските съкровища из Македония, ръководена от Богдан Филов, проучва църквата „Св. Георги“ в село Старо Нагоричене, днес до границата с България. Той открива саркофаг с надпис, че тук е погребан българският цар. Кюстендилци обаче имат църква със същото име и твърдят, че Михаил Шишман е погребан именно в нея. Гробове и на двете места няма, а през по-миналия век църквата е разрушена до основите на сводовете.

Преди 40-ина години на хълма „Царевец“ са открити 13 гроба на средновековни аристократи. Смята се, че сред тях е и гробът на Иван Александър, но и тези останки също са изчезнали. В двора на църква „Св.св. 40 мъченици“ пък е бил открит и фрагмент от т.нар. Търновски надгробен надпис, в който се споменава за смъртта на сина на Иван Александър Иван Асен. Пълна загадка е и мястото на гроба на другия му син.

Иван Шишман е последния цар на Втората българска държава. На 17 юли 1393 г. столицата Търново е превзета от турците. Царят обаче умира след две години, защото се признал за васал на турския султан и е станал управител на Никопол. Историци твърдят, че е убит по заповед на султана и погребан край дунавския град. Легендите обаче, записани още от Паисий Хилендарски, сочат място край Самоков. Иван Шишман бил погребан в местността „Погледец“, по-късно наречена „Дервиш могила“. До нея са развалини и останки от древна крепост, строена от него. Къде е истината едва ли ще разберем.

През 1965 г. гръцкият професор Николаос Муцопулос открива до стената на патриаршеската базилика на о. Свети Ахил в Преспанското езеро гробовете и скелетите на последните владетели на Първото българско царство – цар Самуил и неговия син Гаврил Радомир, и на Иван Владислав. Днес връщането му е политически въпрос, а самият академик твърди, че никога няма да издаде къде е прибрал костите. И уверява, че са увити в хартия и напълно запазени. Но са скрити на сигурно място. Едни предполагат, че тайнственото място е солунския музей, други, че е църква край града, а трети – специална камера в охранявано хранилище. Българин обаче не ги е виждал.

/.../

* Откъс от книгата „Български загадки 2“

https://e-vestnik.bg/18693/kade-sa-grobovete-na-balgarskite-tsare/




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
25.10.2020 23:15
Минали са столетия. Българите не са имали обичай да строят пирамиди и правят могили.
цитирай
2. havel - havel- За гробът на Иван Шишман има сведение.
26.10.2020 06:49
Направете си труд да прочетете моят постинг ,, Исторически медалион,,
цитирай
3. germantiger - +
26.10.2020 08:45
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН ПОСТИНГ

интересни пасажи явно от книгата

и всичко подбужда към размисли и тъга
цитирай
4. germantiger - ...
26.10.2020 12:25
1. kvg55 - mt46,
25.10 23:15
Минали са столетия. Българите не са имали обичай да строят пирамиди и правят могили.

......

НЕ Е ДО ПИРАМИДИ И МОГИЛИ

маса гробове като крипти и саркофази има на германски,австрийски, френски испански валдетели, още повече на английски, че и всякакви писатели и творци

просто българската съдба е била на подчинено или прообено отечество и това е затрило маса от историческото наследство и памет

още по-жалко е къде се губят находки направени вече в третата българска държава
цитирай
5. barin - Здравей, Марине. Оказва се, че на ...
26.10.2020 12:52
Здравей, Марине. Оказва се, че на малко български владетели се знаят гробовете. При други държави не съм се задълбочавал, но мисля, че на повече се знаят. Ние като стара държава имаме много владетели, но често има по две, че и повече версии.
Поздрави!
цитирай
6. shtaparov - В Българската история няма &quo...
26.10.2020 14:09
В Българската история няма "ханове" приятелю- такива има в татарската и турската,но не и в нашата! Поправи си фалшивата титла,която вкараха у нас арогантни измамници и преписвачи на фалшиви исторически версии- правилната титла на нашите владетели е КНЯЗ,изричана в архаичен вариант като КЪНЯЗ и изписвана на гръцки като КАНАС!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
26.10.2020 18:55
Чудесен материал!
Доколкото знам, извевестен е гробът на Михаил Шишман в днешна Македония Убит вероломно от сърбите! Има различни версии, едната е, че самите сърби, осъзнали, какво са направили, са го погребали с почести и са поддържали гроба му Има логика Самите сръбски крале, по женска линия ,са Българи!
Известен е и гробът на Калоян! Предполага се ,че е той ,заради пръстена И ръста-около два метра Но е възможно да е на някои от наследниците му Всички Асеневци са с такъв ръст Царският пръстен, по римска традиция се предава на наследниците
Известен е и гробът на Пресиян- синът на Иван Владислав Имах постинг на тази тема!
Батемберг- той е пожелал да бъде погребан , по желание, в България!

Хубава вечер!
цитирай
8. zax - Значи, мен лично ме интересува б...
26.10.2020 22:17
Значи, мен лично ме интересува българската история 30 години преди падане под турско робство, 30 след излизането от него и последните 30 след излизане от руското.
А ... ако има някой отговор и за следващото англосаксонско еврейско и т.н.

Е да де. Иде реч за българските "боляри" които не веднъж са предавали народа и клани.
цитирай
9. mt46 - Едва ли това е причината...
29.10.2020 22:33
kvg55 написа:
Минали са столетия. Българите не са имали обичай да строят пирамиди и правят могили.

цитирай
10. mt46 - Благодаря ти за мнението!... Странно и тъжно е...
29.10.2020 22:35
germantiger написа:
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН ПОСТИНГ

интересни пасажи явно от книгата

и всичко подбужда към размисли и тъга

цитирай
11. mt46 - Благодаря! Поздрави!... Навярно имаме проблеми и с историческата памет...
29.10.2020 22:38
barin написа:
Здравей, Марине. Оказва се, че на малко български владетели се знаят гробовете. При други държави не съм се задълбочавал, но мисля, че на повече се знаят. Ние като стара държава имаме много владетели, но често има по две, че и повече версии.
Поздрави!

цитирай
12. mt46 - Приятелю, все още тюркската теория за произхода на прабългарите е водеща...
29.10.2020 22:40
shtaparov написа:
В Българската история няма "ханове" приятелю- такива има в татарската и турската,но не и в нашата! Поправи си фалшивата титла,която вкараха у нас арогантни измамници и преписвачи на фалшиви исторически версии- правилната титла на нашите владетели е КНЯЗ,изричана в архаичен вариант като КЪНЯЗ и изписвана на гръцки като КАНАС!

А думата "княз" е славянска...
цитирай
13. mt46 - Благодаря ти за мнението!... Поздрави!...
29.10.2020 22:44
leonleonovpom2 написа:
Чудесен материал!
Доколкото знам, извевестен е гробът на Михаил Шишман в днешна Македония Убит вероломно от сърбите! Има различни версии, едната е, че самите сърби, осъзнали, какво са направили, са го погребали с почести и са поддържали гроба му Има логика Самите сръбски крале, по женска линия ,са Българи!
Известен е и гробът на Калоян! Предполага се ,че е той ,заради пръстена И ръста-около два метра Но е възможно да е на някои от наследниците му Всички Асеневци са с такъв ръст Царският пръстен, по римска традиция се предава на наследниците
Известен е и гробът на Пресиян- синът на Иван Владислав Имах постинг на тази тема!
Батемберг- той е пожелал да бъде погребан , по желание, в България!

Хубава вечер!

цитирай
14. mt46 - Има предателства, изменничество, продажничество, разединение още в старата ни история...
29.10.2020 22:48
zax написа:
Значи, мен лично ме интересува българската история 30 години преди падане под турско робство, 30 след излизането от него и последните 30 след излизане от руското.
А ... ако има някой отговор и за следващото англосаксонско еврейско и т.н.

Е да де. Иде реч за българските "боляри" които не веднъж са предавали народа и клани.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157007
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031