Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2023 23:30 - В книгата „Зенд-Авеста" гл. I пише за 16-те арийски владения, името им е от персийската дума aryanam - „земя на арийците“. “Вендидат"
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 1055 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Престанем ли да търсим, никога няма да открием истината за нея, ни казват дедите:

"Няма другояче - стбг! На санскрит - अन्यथ an"yath, няма ятч!"

.

image книгата „Зенд-Авеста" гл. I пише за 16-те арийски владения, името им е от персийската дума aryanam - „земя на арийците“. (“Вендидат"). В ”Митове" - Москва 1998г., с.111-115 четем: ечно съществуващият и творящ Бог Ахура Мазда казал на Спитама Заратустра: „За теб аз направих място за обитаване, даряващо покой, за да има малко радост там, която не е била. Целият телесен свят би се устремил в Арийския простор" (в Авестийската митология това е създадения Айрианам вайджа = библейския рай). Най-красивата от страните и местата за живеене аз, Ахурамазда, сътворих: Варна четириъгълна, където се роди ти и Траетаон". В Карде 3, Стих 13 гласи: "Молете се за него, о Заратустра" (ІХ, т. 33.): "Той уби змея Дахака жертва за това даде Наследника на племето Атварни, могъщият Трайтоан, където във Варна има много жребци, хиляди крави и безброй овце."

Ахура Мазда  е върховното божество на доброто, което се състои от силата на мисълта. Негов посредник на Земята е Заратустра. В 16-те арийски страни, които е създал бог Ахура-Мазда, споменава и Бал(г)хара - "прекрасна, с гордо вдигнати знамена" - "sādhub ghrāvr ānayati parčam".

 Там има и град, наречен Варна. "Извес­тно е, че един заслужил с деянията си жител на Балхара е бил награден от царя, с конски бяг от зори до залез слънце да определи четирите страни на земята, на която да изгради своята Варна, обградена с три крепостни стени и площи – външната за раз­полагане на добитъка, средната за обитаване от населението и вътрешна, в ко­ято да се разположи господарят с вел­можите и военната сила. (“Вендидат" и Заветът)

В Махабхарата има израз: "... царят на балхиките е първият от всички земни царе, получил царството си на земята при своето раждане”. Има основателни твърдения, че хилядолетната устойчивост на българския народ се дължи на монархическата ни традиция, на древната ни религия и християнството. До падането ни под османско владичество през 1396 г. начело на държавата и на нейните поданици винаги е стоял Канасюбиги - "От Бога поставен” вехтун - старейшина, "предопределен” за това, че притежава наследствена Оренда - "Божествена енергия”. 

През 1929 г. аглийският проф. Л. Уейдъл – специалист по древноиндийска история, обосновава своя теория, според която управляващите династии на Шумер и Индия са от един и същ владетелски род, който произхожда от племето балхики.Той използва индийските династически списъци - Пураните, за да докаже че Лунната и Слънчевата династия са клонове на един и същи род, идващ от Балхара. (Първата самостоятелна държава на бълг-ариите в Азия от 1301 до 1235 г.пр.н.е. - доп. Н.У. (Изт.)

.

imageВарна Четириъгълна от около средата на ІІ хил.пр.Хр. в Балхара преди част от древна Персия (Авеста - Карде 3, Стих 13)

.

Бълг-арии в дълбоката древност на своето съществуване

са имали Духовно учение

След преселението на част от тях в Древна Персия, Индия и Балхара от средата на ІІ хил. пр.н.е. и VІ век пр.н.е. то се определя като историческа ведическа религия. Нейното слово е неръкотворно и се приема дадено чрез откровение. Според преобладаващите религиозни възгледи от митологичния Пуруша, а през брахманския период, че са даден от висшия Брахман чрез Пуруша. (Изт.) Ведическата религия дава началото на Зороастризма и на Будизма и техните корени се намирали на Балканите и част от Южна Европа, според новата теория за Родния дом на ариите и преселението им в Евразия, подкрепена от световно признати учени.

.

image

Пророкът Заратустра (на авестийски език: Zarathustra, на гръцки: Ζωροάστηρ Зороастар и

е от свещения род Спитама, роден, живял и починал в Балх-ара - преди част от Персия, вероятно около 17 века пр.н.е. Името му е Спитама - както е на дедите, Зороастар е прозвище и на персийски е утринна звезда ستاره  زود, на стбг - Зорница.

В religiology стари митологични повествования разказват, как неговата майка Духдова срещнала благочестивия Пурушасп и как техният син засиял още в майчината утроба, а на света се появил не с плач, а с радостен възглас. Пояснение: разчленим ли думата Пуруш-асп, тя е част от  стбг име Паруш, а на надписи в Олбия - Северното Черноморие, се среща персийската дума за кон اسپ: asp. То тогава можем да предположим че името на бащата му е Паруш-конникът. Както всички бълг-арии са били конници, когато през ІІ хил.пр.н.е. са овладяли плодородния оазиса под планината Хиндекуш и край реката Амударя (в по-далечни времена Oxus). В началото са го именували Зариасп, оазиса на Златните коне, после е наречен Балх-ара.

Младенецът преминава просветно обучение за пълноправен жрец и 15-годишен поема свещенослужение и има право да запалва свещения огън Атар. След получаването на Откровението и вдъхновен от Божествената мъдрост, (ратава Глава Ясна 28: 21), Той създава религиозна община в столицата Балх, която има свое верою, ритуали на Мъдростта и Правдата и почитането на божествата Агни, Индра и Варуна.  

.

imageВеруюто на Зороастар гласи: Никога не се отричай от трите най-важни добродетели: Добри мисли, добри думи и добри дела!”  На персийски е: هوماتا ، هوکت  . هووارش - Хумата, Хукта, Хуварша! Проучени и разчетени от сър Уилям Джоунс върху санскритските изследвания, Университета по ориенталистика в Лондон - аvesta-razchitane Vol. № 4, 1946 г. Преди него френският пътешественик Анкетил Дюперон през 1791 година открива в Балхара - част от древна Персия, шест книги от поредицата Зенд-Авеста, една от тях се нарича "Изешне".
И като имаме предвид, че големият реформатор Заратустра в Балх - столица на Балхара, се е родил, живял и умрял (по сведение в Историческа  география, глава 3,3-4.) и лингви-транскрипциите през хилядолетията, то трите думи на добродетелите тогава от персийски и санскритски в старобългарски биха звучали ето как: Х-умъта, Х-у(к=с)тата, Ху-делата! Сричката Ху в тези древни езици е добро, хубаво.

За тези свети истини, казва Зороастар, винаги трябва да има намерение, защото: "Хиляда думи може да не убедят един човек, едно действие може да убеди хиляда души". Той обявява своята религия през 1937 г.пр.н.е. Всички нейни привърженици са почитатели на свещения огън Атар (на снимката в ляво), създаден от Ахура Мазда чрез висшата Правда - Аша Васхища. 

.

image

Древни градове на Балхара в ІV в. пр.н.е. (По N. Sims-Williams – New Light on Ancient Afganistan, London 1999). Личат имената Warnu i Madar-a)




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6845050
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56403
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031